Cum se realizează un sistem de izolare termica? Iarna căldura se mută din spaţiile încălzite către exterior prin ferestre, uşi, poduri neîncălzite sau garaje şi, în scurt timp, devine evident că aveţi nevoie de un sistem de izolaţie termica. De fapt, căldura migrează oriunde există o diferenţă de temperatură în minus. În timpul verii procesul se petrece exact invers – căldura migrează dinspre exterior spre interior.
Izolare termica eficienta
Concluzia este că termoizolând acoperişul, pereţii şi pardoseala veţi obţine o scădere a necesarului de căldură şi răcire asigurând, astfel, un sistem de izolare termica. Un sistem eficient nu poate şi nu trebuie să nu ţină cont de podul şi acoperişul clădirii unde lucrurile se complică. Cea mai bună soluţie pentru o lucrare de izolare termica se alege în funcţie de înălţimea construcţiei, sistemul de susţinere al şarpantei, modul de fixare al structurii dar şi rezistenţa şi stabilitatea actuală a construcţiei. Geometria acoperişului este un alt factor decisiv deoarece trebuie să luaţi în calcul evacuarea apei provenite din ploi şi viteza de scurge dar şi dirijarea şi colectarea elementelor de preluare.
Izolare termica - alegerea materialelor
Este obligatoriu ca alegerea materialelor pentru realizarea sistemului de izolare termica să ţină cont de aceste minime condiţii. Dacă pentru izolarea pereţilor exteriori ai casei puteţi să cochetaţi cu o execuţie proprie suntem convinşi că de lucrarea de izolare termica a podului şi acoperişului nu vă veţi apuca niciodată singur. Aici chiar este nevoie de o echipă specializată de la care acum ştiţi ce trebuie să cereţi şi care trebuie să vă facă un necesar şi un preţ în funcţie de specificaţiile de mai sus.
Oricat de calitative ar fi produsele alese, lucrarile executate prost duc de multe ori la probleme severe in timp. De la aparitia fisurilor in termoizolatie si pana la desprinderea placilor de pe peretii de suport sai la infiltratii de apa si mucegai datorat condensului.
Cele mai multe eroir sunt asa numitele mituri de santier. Este important sa va asigurati ca executantul lucrarii are experienta in instalarea sistemului si cunoaste regulile de executie. Una dintre aceste reguli porneste de la baza casei unde soclul trebuie sa fie retras fata de restul fatadei. Acesta este un detaliu care de multe ori se ignora. Polistirenul se monteaza sub forma de cordon continuu cu latura mai lunga paralela cu solul, asezate intercalat in acelasi mod ca si caramida. Termoizolarea corecta se face la exterior si este indicat sa nu faceti economie de la dibluri si adeziv pentru a nu avea surpriza ca pe timpul unei furtuni sa se rupa placile sau sa se desprinda.
Pentru termoizolarea fundatiei si soclului este bine sa folositi polistiren extrudat si pentrufata este musai sa folositi polistiren expandat. Diblurile trebuie sa aiba dimensiunile potrivite care sa reziste la actiunea vantului si sa nu utlizati percutia pentru gauri in caramida. La casele care se renoveaza daca diblurile sunt scurte se prind doar pe tencuiala veche iar rezistenta lor va scadea mult cu timpul.
La final nu acceptati explicatiile in ceea ce priveste imperfectiunile chiar daca vi se va spune ca toate abaterile de la planeitatea suprafetei se vor corecta cu stratul final decorativ. Toate surplusurile fac ca tencuiala sa fie vulnerabila la intemperii si corecturile sunt doar estetice. Inca de la incaput si pana la finalul lucrarilor la fiecare etapa se va urmari calitatea. Doar asa va veti bucura de costuri mici pentru intretinere si de un mediu confortabil si sanatos.