Izolatii pentru pereţii exteriori şi interiori
Majoritatea locatarilor îşi pun o întrebare esenţială înainte de angajarea unei echipe specializate: ce tehnică se utilizează pentru lucrările de izolatii? Pereţii vor fi placaţi cu plăci de polistiren expandat – de preferinţă cât mai gros, care se lipesc cu un adeziv special după care urmează fixarea plăcilor cu ajutorul unor suporţi acoperirea cu o tencuială de mortar de izolatii.
Lucrările de izolatii interioare a pereţilor se fac după aceleaşi principii
Însă au ceva mai multe dezavantaje: nu corectează înclinaţia pereţilor iar suprafaţa rezultată nu este prea rezistentă. Dacă aveţi deja montate caloriferele atunci acestea vor trebui remontate cu ajutorul unor dibluri mai lungi, care să treacă prin stratul de izolatii şi să se prindă în beton. Un alt tip de izolatii interioare se poate realiza cu rigips şi vată minerală dar este o metodă mult mai complicată decât cea cu plăci de polistiren iar avantajele sunt pe măsură. Astfel de izolatii rezolvă imperfecţiunile de verticalitate a pereţilor, pot fi folosite şi în cazul tavanelor, maschează eficient ţevile de calorifer iar peretele este mult mai rezistent. Pierderea din spaţiul camerei a aproximativ 7-8 cm pentru fiecare perete izolat este dezavantajul principal în cazul acestor tipuri de izolatii. Plăcile de rigips se montează pe o grilă de susţinere iar între acesta şi pereţi se introduce un strat de vată. Peste îmbinările plăcilor se aplică o bandă adezivă care previne apariţia crăpăturilor şi totul se finisează cu glet de rigips. Orice tip de izolatii aţi alege trebuie să luaţi în calcul şi schimbarea ferestrelor şi a uşilor exterioare.
Terasele de deasupra spatiilor locuite ar trebui sa poata oferi protectie impotriva a doi factori importanti: temperaturile excesive si umiditatea. Au fost testate in timp mai multe solutii pentru ca in preent sa avem sisteme de izolare complexe, care impiedica transferul termic si transferul de umezeala. Cu toata aceasta complexitate avem de luat in calcul doua sisteme: cele clasice si cele inversate.
In toate apartamantele de bloc aflate la ultimul etaj, nereabilitate termic si fara sarpanta se resimt urmatoarele situatii: caldura excesiva din timpul verii si consum energetic sporit pentru incalzire in sezonul rece. Poate sa apara si condesn in partile superioare ale peretilor si pe tavan, si chiar si infiltratii care provin din apa de ploaie sau de la zapada.
Metodele de izolare facute in trecut au fost toate ieftine, si sunt facute rudimentar dintr-un strat hidroizolant peste placa de beton, acoperit in cel mia fericit caz de straturi protectoate din pietris, ceramica si coglomeratele pe baza de ciment. Reabilitarile termice sunt foarte cautate si e greu de spus daca se acorda o importanta suficienta acestor tipuri de constructii.
Pe piata exista suficiente sisteme de hidroizolare pentru terase care pe langa faptul ca izoleaza perfect, ofera spatiului respectiv utilitati noi, si terasa de bloc poate sa fie transformata in loc pentru relaxare sau intr-un mic paradis verde, in functie de sistemul ales si de nivelul de trafic suportat. Pentru acest lucru trebuie mentionat ca materialele si executia se asigura de catre profesionisti. Izolarea terasei nu este o lucrare simpla si erorile anuleaza efectele neasteptate pentru care s-a conceput sistemul.
Sistemele moderne includ o hidroizolatie si o termoizolatie. Trebuie sa luam in calcul adezivii, sapele si celelalte straturi intermediare specifice fiecarui sistem, ce trebuie sa reziste la intemperii si pot sa aiba rol hidroizolant. Cel mai utilizat material pentru termoizolatie este polistirenul expandat sau extrudat.
Mai rar se utilizeaza doua tipuri de vata minerala densa, capabila sa faca fata tuturor solicitarilor mecanice . in sistem clasic se urmareste ca hidroizlatia sa fie realizata spre exteriorul constructiei sub suprafata pedonabila. Aceasta hidroizolatie are rolul de a proteja stratul termoizolant de umeazeala aflata dedesubt si se poate inlocui la randul ei cu materiale rezistente la ttrafic. Unele sisteme includ sub polistiren bariere de vapori care impiedica transferul de umiditate s[re termosistem. Apa este un fcator decisiv in degradare si poate sa provoace si pierderi de caldura.