Recomandări pentru hidroizolatii terase bloc
Sfaturi pentru neinițiați: când va decideți pentru hidroizolații terase nu trebuie sa începeți sa decopertați tot - stratul hidroizolaţilor are cel puțin 7-8 straturi iar reparațiile auxiliare se vor efectua numai la ultimul strat de hidroizolaţie şi apoi se va aplica încă un strat sau două de membrană bituminoasă. Recomandările noastre, dacă alegeţi să efectuaţi lucrări de hidroizolaţii terase, este să folosiţi aeratoarele pentru hidroizolaţie, acesta având rolul de a egaliza presiunea aerului şi a vaporilor de sub hidroizolaţie, prevenind posibilele umflături sau fisuri. La fel de importantă, când lucraţi la hidroizolaţii terase, este folosirea unui parafrunzar la fiecare gură de scurgere. Parafrunzarele universale sunt confecţionate dintr-un plastic perfect compatibil cu lucrările de hidroizolaţii terase şi se vor utiliza pentru obturarea scurgerilor pluviale cu corpuri solide. Lucrările de hidroizolaţii terase au rolul de a proteja construcţia împotriva acţiunii apelor de orice fel şi a infiltrării acestora - apa fiind un important agent agresiv, cu efecte negative majore asupra părţilor sau elementelor de construcţie care vin în contact cu ea. Pentru hidroizolaţii terase vă recomandăm să verificaţi funcţionalitatea stratului de pantă şi a existenţei înclinaţiei necesare evacuării apelor pluviale, amorsarea terasei cu soluţie de bitum, instalarea gurilor de scurgere şi aplicarea stratului de difuzie recomandat pentru hidroizolaţii terase. Urmează aplicarea primului strat de membrană şi termosudarea integrală peste membrane perforată, aplicarea unui strat de membrană bitumată armată cu poliester şi realizarea unui covor asfaltic cu o duritate greu de egalat în cazul hidroizolaților de terase ca şi hidrostop sau hidroizolaţie minerale.
Acoperisurile sau terasele in special cele circulate sunt cele mai vulnerabile la ploi si ninsoare. Pentru a proteja incaperile de la ultimul etaj si pentru a creste durabilitatea constructiei, hidroizolatia ar trebui sa se faca corect cu materiale de cea mai buna calitate.
Cele mai noi tehnologii pentru terase hidroizolate sunt membranele lichide care au ca si avantaj aplicareea usoara si timpul rapid de uscare.
In ceea ce priveste procesul tehnologic prin care se aplica, acesta depinde de numarul de straturi care vor fi aplicate, dar principiul este acelasi si presupune pregatirea suportului si aplicarea membranelor hidroizolante.
Hidroizolatiile optime se realizeaza cu cele mai bune materiale si trebuie sa se respecte indicatiile pe care le ofera producatorul in ceea ce priveste utilizarea lor.
Membranele lichide elastice, monocomponente, hidroizolante folosite pentru acoperisuri au urmatoarele caracteristici: se aplica usor cu rola sau cu pensula, acopera fisurile, au o foarte buna elasticitate, adera bine pe beton, azbociment, zidarie, materiale bituminoase, etc si este rezistenta la apa la 10 minute dupa ce a fost aplicata.
Se aplica pe suprafata cu rola sau cu pensula in doua straturi si se lasa un timp de 6-8 ore intre aplicari. Primul strat se va arma cu fibra din sticla. Un produs recomandat pentru acoperisuri este si un alti tip de membrana lichida pe baza de poliuretant cu o flexibilitate foarte buna chiar si la temperaturi scazute, se intareste rapid si e rezistenta la ploaie intr-un timp scurt de la aplicare si permite suportului sa respire.
Pentru sigilarea rosturilor de imbinare la cosuri este bine sa utilizati si un sigilant monocomponent pe baza de bitum. In afara de finisajele la lucrari de hidroizolatii, sigilantul se poate folosi si la sigilarea fisurilor si golurilor din hidroizolatia cu membrana bituminoasa, la reparatii acoperisuri si la jgheaburile pentru a colecta apa pluviala. Se va aplica pe straturi suport, neporoase si umede, care nu necesita primer si care se poate aplica usor.
Sunt mai multe solutii care depind de starea in care se afla cartonul bituminos.
Membrana lichida se aplica cu ajutorul trafaletului doar atunci cand cartonul inca mai este ancorat de suport. Membrana lichida este solutia ideala pentru reparatii punctuale atat din punct de vedere al usurintei realizarii lucrarii cat si al logisticii (se realizeaza o vopsitorie a suprafetelor folosind un trafalet si membrana ambalata la cutie), fata de realizarea unei reparatii cu membrana bituminoasa.
Dupa ce se aplica membrana lichida se obtine o suprafata fara imbinare, in asa fel incat in final sa existe siguranta ca a fost realizata o suprafata etansa.
Nu recomandam doar reparatiile punctuale pentru ca apa care se infiltreaza intr-un punct slab al hidroizolatiei poate sa afecteze structurile care se afla la cativa metri distanta.