Ce tip de hidroizolatie alegi?
Hidroizolatia - trecut, prezent si viitor
Orice a locuit la bloc îşi aminteşte mirosul persistent de smoală şi zgomotele de rolă care semnalizau o lucrare de hidroizolaţie pe terasa blocului. Mult timp s-a crezut că doar aplicarea de straturi succesive de soluţii speciale împotriva apei vor genera o hidroizolaţie eficientă însă pe piaţă au apărut membranele poliuretanice lichide şi transparente care au un grad mare de protecţie, se aplică mult mai uşor şi într-un timp mai scurt.
Hidroizolatia - date tehnice în aplicare
Acestea au o grosime maximă de 2mm şi pot asigura o protecţie de lungă durată şi un strat eficient de hidroizolaţie, se aplică direct pe gresie, lemn, cărămidă sau marmură şi este ideală pentru zonele din jurul piscinelor. Această nouă tehnologie s-a dovedit a fi o metodă de hidroizolaţie extrem de eficientă şi pentru terasele exterioare şi a zidurilor placate cu cărămidă aparentă.
Unelte pentru aplicarea stratului de hidroizolaţiei
Aplicarea se va face cu ajutorul pensulei sau a trafaletului, în unul sau două straturi, pe o suprafaţă curăţată temeinic cu un jet puternic de apă şi de pe care au fost îndepărtate impurităţile uleioase şi grăsimile. Dacă utilizaţi o membrană lichidă de hidroizolaţie pe suprafeţe ceramice sau neporoase va trebui aplicată o amorsă în prealabil.
Hidroizolatia - conditionari climaterice si de timp
Execuţia lucrărilor se realizează într-un timp deosebit de scurt, în orice anotimp şi la orice temperatură exterioară garanţia lucrării fiind triplă faţă de variantele anterioare de hidroizolaţie. Aceste tipuri de materiale moderne asigură o rezistenţă excelentă la diferenţe mari de temperatură, radiaţii ultraviolete, grindină sau ploi acide iar costurile manoperei vor fi şi cu 80% mai reduse faţă de sistemul clasic.
Membranele bituminoase se pot pune la temperatura mediului cuprinsa intre 5 grade si 35 de grade. Flexibilitatea la rece nu are legratura cu temperatura mediului dupa aplicare. Este o caracteristica a materialului determinata in conditii de laborator si care indica unele caracteristici fizico mecanice ale materialului supus la teste de incovoiere in laborator.
Pentru a realiza corect hidroizolatia trebuie sa indepartati pietrisul de pe jumatate din terasa si sa reparati hidroizolatia veche fie utilizand emulsie de bitum. E indicat ca inainte de a incepe lucrarile sa consultati specialisti in hidroizolatii. Acesta va indica cu precizie unde este gaurit stratul vechi de hidroizolatie si va da indicatiile tehnice necesare. Echipa cu care lucrati va calcula si grosimea stratului de polistiren in functie de pierderile de caldura suferite de terase, dar si de grosimea planseului cladirii. Dupa ce terminati de reparat hidroizolatia aplicati un strat de polistiren extrudat cu grosimea indicata de specialist. Nu este indicat ca grosimea sa fie mai mica de 10 cm. polistirenul extrudat are si caracter termoizolant dar si hidroizolant. Atentie sa nu confundati polistirenul expandat cu polistiren extrudat pentru ca intre ele sunt diferente foarte mari. Intre cele doua materiale de constructii sunt diferente mari. Polistirenul este perfect impermeabil ceea ce u se poate spune si despre cel expandar. Peste aceste straturi se vor aplica straturi geotextile si apoi se va pune pietrisul la loc.
Flexibilitatea la rece a membranelor bituminoase nu are legatura cu temperatura mediului dupa aplicare. Este o caracteristica a materialului determinata in conditii de laborator si care indica unele caracteristici mecanice si fizice ale materialului supus unui teste de incovoiere in laborator.
Conditiile nefavorabile precum ninsoarea, umiditatea sau ninsoarea suprafetei de izolat pot sa compromita calitatea lucrarilor.
Pentru o aderenta mai buna recomandam tratarea suprafetelor de suport cu amorsa bituminoasa, iar la terasele vechi este recomandata regenrarea suprafeteo prin arderea straturilor de smoala.
Panta minima ar trebui sa fie de cel putin 1,5% pentru a permite evacuarea apei spre gurile de scurgere.
La pante mai mari de 20% recomandam fixarea mecanica a membranelor.
In perioade cu nopti geroase, cu 24 de ore inainte de aplicare, membrana trebuie depozitata intr-un spatiu cu temperaturi peste +5 grade. Suprafata de suport trebuie sa fie uscata, curata si neteda. Suprafata se niveleaza prin taoerea umflaturilor si umplerea golurilor.
Membranele se monteaza in general prin termosudare si cu ajutorul unui arzator acordat la o butelie cu gaz. Flacara se orienteaza intre membrana si stratul suport pe care se va aplica membrana, si astfel se realizeaza termosudarea membranei pe stratul de suport. In cazuri exceptionale termosudarea se poate face cu aer cald si cu ajutorul unui dispozitiv special.
Latura termosudabila a membranei este o latura protejata de o folie subtire de polietilena ce prezinta un marcaj patrat in relief.