Hidroizolatie fundatie - o inverstitie pe termen lung
Fără o hidroizolatie fundatie peste jumătate dintre casele nou construite ajung să aibă probleme cu demisolul în mai puţin de 3 ani de la darea în folosire. Pe lângă problemele care vor apărea din cauza infiltraţiilor apei în fundaţie imaginaţi-vă cât de mult va scădea valoarea imobilului şi la ce costuri astronomice se vor ridica lucrările de reparaţie. Ca să nu mai vorbim despre mizerie, deranj şi stresul redeschiderii unui şantier când credeaţi că aţi terminat cu lucrările pe următorii 20 de ani. Ca să nu menţionăm riscul de îmbolnăvire, igrasia sau mucegaiul care se vor dezvolta în lipsa izolaţiei de fundaţie. Soluţia nu este atât de simplă pe cât pare la prima vedere…Piaţa abundă în produse dedicate lucrării de izolaţie fundaţie iar alegerea nu este deloc uşoară. Important este să nu faceţi niciodată calculele referindu-vă la materialele cele mai ieftine. Cu sănătatea şi siguranţa familie nu trebuie să vă jucaţi niciodată. Cea mai folosită metodă de protejare a fundaţiei este aplicarea unei membrane din cauciuc lichid iar operaţiunea poate finalizată şi fără asistenţă profesională din partea unei echipe specializate. N-aveţi nevoie decât de un pulverizator sau o mistrie şi, în foarte scurt timp, vă veţi alege cu o izolaţie fundaţie cauciucată şi elastică, care umple rapid toate crăpăturile din pereţii fundaţiei. Costurile sunt mici, garanţia relativ mare iar rentabilitatea de bun simţ. Dezavantajul ar fi aplicarea unui strat inconsistent.
Procesul de hidroizolare a casei indiferent daca aceasta are sau nu subsl, este una din cele mai importante etape din constructie.
Se recomanda demararea lucrarilor de hidroizolatie imediat dupa ce se executa terasamentul pentur a nu fi afectate de conditiile climatice si pentru a putea fi realizate conform normativelor existente ce stabileste adancimea de fundare, in functie de mai multi factori . O baza nesigura a unei cladiri pune in pericol stabilitatea, siguranta instalatiilor electrice si aspectul acesteia.
Dupa ce se curata si pregatesc straturile de suport pentru hidroizolatie se amorseaza suprafata cu un produs recomandat hidroizolatiei utilizate si se aplica un strat de izolatie sob forma de membrana, ciment impermeabil, cauciuc lichid etc si apoi urmeaza etapa de protectie a hidroizolatiei alese.
Pastrarea apei in afara subsolului va limita cantitatea de mucegai care poate sa apara in subsol ceea ce este perfect pentru ca mucegaiul din cauza peretilor izolati incorect poate cauza aparitia nor afectiuni respiratori. Domeniul constrcutiilor este foarte vast in ceea ce priveste materialele de hidroizolate a subsolurilor si fundatiilor. Cercetand problema atent vom descoperi ca sunt cinci tipuri diferite de metode de hidroizolare.
Primul tip numit anvelopare este reprezentat de aplicarea unei substante sau a unei membrane pe suprafata exterioara a subsolului, ceea ce impedica patrunderea apei in pereti. Metoda se utilizeaza cu preponderenta in timpul constructiei initiale a casei. In cazul in care constructorul realizeaza adecvat aceasta structura atunci aceasta ar trebui sa fie complet impermeabilizata. Daca metoda nu se urmeaza cu precizie, atunci este nevoie de ucrari suplimentare.
O alta metoda de impermeabilizare este printr-un sistem de drenare a cavitatii. Daca subsolul este construit se va putea aplica o membrana subtire cu crampoane din plastic, membrana care va fi instalata pe podele si pereti.
Podelele vor avea data o panta in asa fel incat apa care se infiltreaza in strctura sa se elimine usor cu ajutorul ueni pompe.
Se mai pot utiliza membrane cristaline de interior prin aplicarea pe podea si pe pereti a unui produs care sa aiba crestere cristalina. Impiedicati umezeala sa invadeze beciul si sa fie acoperit de ciuperci si mucegai. Dupa ce se aplica, suprafata tratata se pastreaza umeda aproximativ o saptamana pentru a activa substantele chimice si epntru a forma o membrana cristalina. In paralel incaperile trebuie ventilate pentru a se elimina umezeala din aer.
daca locuiti in zone predispuse la ploi atunci veti avea nevoie de un a patrulea sistem pentru hidroizolatii. Este un sistem construit pe un perete exterioar al fundatiei si deviaza apa prin sisteme de drenaj in sol sau spre canalizare, departe de subsol.
A cincea metoda este impermeabilizarea in masa a betonului folosind substante speciale. Astfel, betonul, tencuiala sau sapa ies din start impermeabile pe toata suprafata lor. In acest cazu durata de impermeabilizare este foarte mica si daca apr probleme cu infiltratiile din cauza unor motive de natura mecanica acestea se rezolva de la sine sau cu un efort foarte mic.