Ce tip de hidroizolatie pentru acoperis alegi?
Apa ce bălteşte pe casă îşi schimbă permanent nivelul propriu, cauzând tensiuni de contracţie şi de întindere permanente în materialul de hidroizolatie acoperis, generând apariţia microfisurilor în majoritatea sistemelor de hidroizolaţie aplicate pe terasele şi peste alte elemente de construcţii izolate ale construcţiilor inginereşti. Ciclurile de îngheţ- dezgheţ ale apei din precipitaţii generează forţă abrazivă distrugând hidroizolaţia teraselor la constructiile ingineresti. Sucţiunea vântului, la fel ca şi apa cauzează tensiuni mecanice în sistemul de hidroizolare acoperiş (tensiuni ce se transmit în suportuluihidroizolaţiei) conducând la apariţia fenomenului de macrofisurare la majoritatea sistemelor de hidroizolaţie. Depunerile de diverse materiale ( cruste de noroi, frunzele căzute, etc…) facilitează formarea populaţiilor de vegetaţie parazită (alge, ciuperci, etc.) distrugând majoritatea sistemelor hidroizolante, fenomen des întâlnit la hale industriale şi la terasele construcţii inginereşti. Orice a locuit la bloc îşi aminteşte mirosul persistent de smoală şi zgomotele de rolă care semnalizau o lucrare de hidroizolaţie pe terasa blocului. Mult timp s-a crezut că doar aplicarea de straturi succesive de soluţii speciale împotriva apei vor genera ohidroizolaţie eficientă însă pe piaţă au apărut membranele poliuretanice lichide şi transparente care au un grad mare de protecţie, se aplică mult mai uşor şi într-un timp mai scurt. Acestea au o grosime maximă de 2mm şi pot asigura o protecţie de lungă durată şi un strat eficient de hidroizolaţie, se aplică direct pe gresie, lemn, cărămidă sau marmură şi este ideală pentru zonele din jurul piscinelor. Această nouă tehnologie s-a dovedit a fi o metodă de hidroizolaţie extrem de eficientă şi pentru terasele exterioare şi a zidurilor placate cu cărămidă aparentă. Aplicarea se va face cu ajutorul pensulei sau a trafaletului, în unul sau două straturi, pe o suprafaţă curăţată temeinic cu un jet puternic de apă şi de pe care au fost îndepărtate impurităţile uleioase şi grăsimile.
Hidroizolatia este un procedeu necesar pentru protejarea locuintelor sau spatiilor comerciale de infiltratiile apei care la randul lor provoaca si alte neplaceri.
Hidroizolatia acoperisului este importanta si necesara pentru ca acoperisul este cea mai expusa structura a casei la fenomene meteorologice extreme. Apa are efect negativ asupra structurilor elementelor de constructie cu care intra in contact si poate produce mucegai si pierderea caracteristicilor mecanice si fizice ale materialelor utilizate la constructii.
Inainte de a decide sa hidroizolati acoperisul unei cladiri in timpul constructiei si chiar si in cazul acoperisurilor de bloc e necesar sa alegeti materiale hidroizolante care sa fie caracterizate prin impermeabilitate crescuta, o buna rezistenta la trafic si p aderenta buna pe orice material, acoperire buna a suprafetei si durabilitate. Specialistii recomanda ca hidroizolatia acoperisului sa se realizeze cu vopsele speciale sau cu membrane hidroizolante lichide.
La baza mambranelor hidroizolante sta poliuretanul, un material ce se caracterizeaza printr-o rezistenta sporita si care la inceput a fost folosit in domeniul auto. Datoritaproprietatilor sale a fost inclus cu succes si in lucrarile de hidroizolatii, intrand in compozitia membranei hidroizolante lichide.
Membranele hidroizolante lichide sunt produse de ultima generatie din domeniul hidroizolatiilor si presupun aplicarea membranelor lichide pe toata suprafata acoperisului cu role sau prin pulverizare. Avantajul pe care il au in plus comparativ cu alte metode de hidroizolare este rezistenta sporita la inghet si dezghet si la alte fenomene meteorologice sau mecanice. Membrana se intareste la scurt timp dupa ce se aplica si este foarte elastica putand sa acopere eventualele fisuri de pe acoperis. Este recomandat sa neteziti si sa uniformizati suprafata inainte de a aplica membrana.
Membranele lichide adera excelent chiar si fara amorsare si se pot aplica pe straturi de beton, caramida, aluminiu sau tabla zincata. Nu se recomanda aplicarea acesteia cand acoperisul este ud sau inainte de inceperea precipitatiilor pentru ca vor fi afectate proprietatile si calitatea produsului.
Specialistii recomanda ca aplicarea membranelor lichide sa se faca in doua straturi si pentru ca acoperirea suprafetei sa fie perfecta grosimea stratului trebuie sa fie de aproximativ 2mm.
E important sa tinem cont de sfaturile date experti in domeniul hidroizolatiilor pentru a evita reparatiile costisitoare si pentru a evita consecintele in timp pe care le poate avea apa infiltrata in tavan asupra celorlalte structuri ale locuintei, afectand durabilitatea lor.